Missie #1

Jonge ideeën & meningen verzamelen

okt. 2023 – jan. 2024

Wat doe je tijdens deze missie?

Wat moet er veranderen in jouw stad of gemeente? Ontdek wat er leeft bij kinderen en jongeren. Want: hoe meer gedragen jouw ideeën en strijdpunten zijn, hoe sneller politici zullen luisteren. Maar hoe pak je dat bevragen van kinderen en jongeren precies aan? Volg de volgende eenvoudige stappen et voilà, in no-time is je participatieplan klaar! Voel je trouwens vrij om de stappen in een andere volgorde te doorlopen. Kies je liever eerst thema's om daarna je doelgroep te bepalen? Helemaal prima!
1. Wie ga je bevragen?
Je hebt helaas niet de tijd om àlle kinderen en jongeren in jouw stad of gemeente te bevragen. Daarom ga je een doelgroep afbakenen waar je je op gaat richten. In dit document vind je enkele methodieken om je doelgroep te bepalen.
2. Wat ga je bevragen?
Wil je weten waar kinderen en jongeren van wakker liggen en breed polsen naar meningen en ideeën? Of ga je op voorhand enkele thema’s kiezen en hen gericht bevragen?
Ga eerst en vooral na wat er al ligt. Rond welke thema’s heeft je jeugdraad de voorbije tijd al bevragingen gedaan? Of is de jeugddienst onlangs aan de slag gegaan om kinderen en jongeren te horen? Breng in kaart welke kennis je vandaag al hebt rond welke thema’s en ga na wat je nog mist.
3. Hoe ga je bevragen?
Nu je weet wie je wat gaat vragen, is de volgende vraag: hoe ga je je doelgroep bevragen? Daarmee bedoelen we: welke vragen ga je stellen? En welke methodieken of tools ga je inzeten? Geen nood, we helpen je op weg!
Eerst moet je helder krijgen wat je precies te weten wil komen. Achter de knop hieronder vind je handvaten om goede vragen te leren stellen (en goed verslag te maken). Verder vind je een overzicht van methodieken en tools. We inspireren je ook met enkele voorbeelden. Vergeet niet dat je methodiek maar een manier is om het gesprek te voeren en te structureren. Het draait vooral om de inhoud van het gesprek, dus wat de deelnemers je vertellen. Een gewoon interview of gesprek is dus ook dik oké.
4. Wanneer ga je bevragen?
Oké, de laatste stap is om te bepalen wie je wanneer gaat bevragen. Daarvoor stel je best eerst een tijdslijn op. Voor je daaraan begint, geef je een antwoord op de volgende vragen. Die gaan je op weg helpen.
  • Wanneer moet je input binnen zijn? Wanneer ga je starten? Deze antwoorden bepalen het begin en einde van je tijdslijn.
  • Hoeveel bevragingen wil je doen? Hoeveel kinderen/jongeren van je doelgroep wil je bevragen? Hoe groot is het engagement van je jeugdraad?
  • Op welke bestaande contactmomenten (bv. grote evenementen) kan je aanhaken? En/of welke extra bevragingsmomenten ga je waar organiseren met welke (doel)groep?
Tools
Jongerenvragenlijst
Wat vinden jongeren van jouw stad of gemeente? Vraag het hen met deze kant-en-klare enquête over allerhande thema’s.
Webtool Aanstekers
Aanstekers is een platform waarop je ideeën van jongeren uit de buurt kan verzamelen via een app.
Debattle Spel
Bedenk met je ploeg ideeën om jouw gemeente beter te maken. Daarna zoek je draagvlak, zodat de gemeenteraad je voorstel goedkeurt. De ploeg met de meeste realisaties wint het spel!
Postkaart
Stuur een gepersonaliseerde Debattle-postkaart naar alle kinderen en jongeren in jouw gemeente. Just click ‘n type.

Vraag een gratis media- en communicatieskills workshop aan.

Wil je online meer zichtbaarheid voor je Debattle-traject? Wil je dat iédereen in jouw stad of gemeente weet waar je mee bezig bent? Pak dan groots uit met je actie of de resultaten van je bevragingen. Want iedereen mag weten wat kinderen en jongeren belangrijk vinden.
Missie #1
Methodieken
Goed gedaan!
Top gedaan! Je participatieplan is klaar. Nu ga je het plan uitvoeren. Als je aan het einde van je inspraaktraject bent, kan je missie 2 aanvatten. Dan gaan we met al de verzamelde info aan de slag om er conclusies uit te trekken. En dan weten we eindelijk wat de grootste prioriteiten zijn voor kinderen en jongeren in jouw stad of gemeente. 
Schrijf je in op onze Debattle nieuwsbrief

Debattle heeft 2 nieuwsbrieven: een Whatsapp en Email nieuwsbrief. Via Whatsapp brengen we je op de hoogte van nieuwe tools, nuttige info of prijzen die te winnen zijn via korte newsflashes. De Email nieuwsbrief is meer uitgebreid, kondigt nieuwe missies aan en brengt jeugdraden in beeld die deelnemen aan Debattle.

Scan deze QR-code en schrijf je in!